ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Zdravie, bezpečnosť a spokojnosť našich spotrebiteľov sú našou najvyššou prioritou, preto dbáme na maximálnu kvalitu našich produktov. Naše hliníkové kapsule sú schválené pre styk s potravinou a zodpovedajú všetkým legislatívnym požiadavkám na zdravotné bezpečie, nie sú teda žiadnym spôsobom zdravie ohrozujúce.

Všetky naše produkty sú vyrobené zo 100% kávových zŕn Arabiky alebo zmesi Arabiky a Robusty. Robusta je typická svojim plným telom, zemitosťou a vyššou horkosťou. Pestuje sa v nižších polohách ako Arabika a vyhovuje jej vyššia teplota. Starostlivo vypestovaná Robusta môže svojou chuťou predčiť aj kvalitné zrná kávy Arabika. Arabika sa vyznačuje jemnejším telom, sladšou a ovocnejšou chuťou s rozmanitejšími a bohatými chuťovými profilmi, zrejme preto je u spotrebiteľov obľúbenejšia než Robusta. Arabika sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach a vyžaduje si nižšiu teplotu pre pestovanie než Robusta, všeobecne je pre pestovanie a zber náročnejšia. Zmes Arabiky a Robusty potom skĺbi horkosť Robusty, ktorá je vyrovnaná a zjemnená sladkosťou Arabiky. Záleží teda len na Vás a Vašich chuťových preferenciách, ktorej dáte prednosť.

Instantná káva je kávový extrakt získavaný pražením kávy, jej namletím a následnou extrakciou s použitím vody. Tento nálev sa odparením zahustí a následne dochádza k výrobe instantnej kávy jednou z dvoch metód: buď metódou sušenia -mrazením (freeze dried), alebo metódou sušenia – sprejovaním (sprey dried).

Sušenie mrazením ( freeze dried): Počas sušenia mrazením sa kávový koncentrát zmrazí na teploty cca - 40 °C až -45°C a voda obsiahnutá v kávovom koncentráte skryštalizuje. Zamrznutý kávový koncentrát sa potom rozomelie na kryštáliky požadovanej veľkosti a použitím metódy známej ako sublimácia sú ľad a voda extrahované zo zmrazených granúl. Výsledkom je mrazením vysušená káva v tvare kryštálikov svetlej hnedej farby.

Sušenie sprejovaním ( sprey-dried): Počas sušenia je kávový koncentrát spoločne s horúcim vzduchom vstrekovaný do vysokej veže. Vďaka teplu sa voda vyparuje až zo zmesi zostane len sušená káva v prášku. Sušenie sprejovaním je jednoduchšie než sušenie mrazením.

Kávové zrná obsahujú okrem iných látok i olej zvaný kofeol, ktorý sa počas praženia vyvíja a prestupuje na povrch zrna. Teplota a dĺžka doby praženia ovplyvňujú množstvo uvoľneného kofeolu a výslednú chuť kávy. Kofeol sa začína objavovať na povrchu kávových zŕn obvykle pri konci praženia a v tomto bode môže povrch kávového zrna vykazovať škvrny oleja. Ako sa teplota kávových zŕn zvyšuje, uvoľňuje sa viacej oleja. Vylúčený olej na povrchu zŕn teda nie je známkou starých či nekvalitných zŕn, ale stupňa praženia. Keďže kyslík, teplo a svetlo ovplyvňujú vylúčený, ale aj nevylúčený olej, je treba kávové zrná v obale chrániť a preto sú balené v ochrannej atmosfére, ktorá bráni oxidácii tuku a tým i starnutiu kávy. Iné ošetrenie kávy nie je povolené.

Pre našu kávu L’OR používame len vysoko kvalitné kávové zrná, pochádzajúce predovšetkým z južnej a strenej Ameriky – napríklad z Brazílie, Peru, Kolumbie, Guatemaly či Hondurasu. Ďalej zrná z Ázie – napríklad z Indie, ale i z Afriky.

Áno, hliníkové kapsule.

L’OR sú úplne kompatibilné a je možné ich bez problémov používať s kávovarmi Nespresso® *, s výnimkou Expert® *, Expert & Milk®, U® *, Umilk® *, Prodigio® * a Prodigia & Milk® * modelov zakúpených po 25. júni 2016.

Neviete si dať rady s tým, ktorú kávu si zvoliť? Použite našu kávovú navigáciu (add link to L'OR Assortment page once is built for SK), vďaka ktorej si krok po kroku ľahko vyberiete tú pravú kávu priamo pre Vás.

Na extrakciu kofeínu z kávových zŕn sa používa oxid uhličitý, ktorý je zahriaty asi na teplotu 65°C. Kofeín sa v oxide uhličitom rozpúšťa, ale zlúčeniny prispievajúce k lahodnej chuti kávy sú z veľkej časti nerozpustné a zostávajú tak v zrne. Odkofeínované zrná sa následne usušia a pražia Takáto káva potom obsahuje maximálne 0,1% kofeínu. Ide o celkom bezpečnú a zdraviu nezávadnú metódu, môžu je teda konzumovať aj tehotné ženy.

Našim poslaním je poskytovať našim spotrebiteľom tie najkvalitnejšie výrobky, ale s maximálnym ohľadom a rešpektom k životnému prostrediu a právam ľudí. Aj z tohto dôvodu majú všetky naše produkty Rainforest Allience certifikáciu, čím podporujeme dlhodobo udržateľné poľnohospodárstvo.

V prípade, že ste tu nenašli odpoveď na Vašu otázku, alebo máte akékoľvek ďalšie otázky k našim produktom, neváhajte sa na nás obrátiť na našu bezplatnú spotrebiteľskú linku na telefónnom čísle800 401 701 peo CZ, 0800 500 199 pre SK alebo na e-mailovú adresu consumerservice.CZ@jdecoffee.com či consumerservice.SK@jdecoffee.com.

JACOBS DOUWE EGBERTS SK s.r.o.
25 Pribinova,
Bratislava, 811 09
Slovensko
IČO: 48092134
společnost zapísaná v obchodném registru Okresného súdu Bratislava I, oddiel Sro, vložka 103250/B